Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

18 érmet szereztek a Centrum SE birkózói az év első szumó versenyén

Sporthír

A felnőtt korosztályok számára válogató versenyek zajlottak

18 érmet szereztek a Centrum SE birkózói az év első szumó versenyén

Az Érden megrendezett nemzetközi versenyen a gyermek és U12 korosztályok számára országos bajnokság (OB), az U15, U18, U21 és felnőtt korosztályok számára válogató versenyek zajlottak az Európa-, és világversenyekre.

Remek egyéni teljesítményekkel indították az évet a veszprémi sportolók, pedig a felkészülést több tényező nehezítette. 

- Három sportolónkat leszámítva mindenki korosztályt váltott. Ez önmagában normális dolog, más sportágakban viszonylag egyszerű is kezelni. Az első évben a korosztályában újonc az adott versenyző, a másodikban pedig másodéves, azaz öreg. Az első évben megalapozza magát, fejlődik technikailag, erősödik fizikálisan, a második évben pedig learatja az első év befektetését, azaz, ha jól dolgozott, sorban nyeri a versenyeket. Ez azonban a szumó birkózásban nem így van. Itt egy korosztály négy évet ölel fel, tehát előfordulhat, hogy egy versenyző akár négy évvel idősebb ellenféllel találja szemben magát. Ez bizony hatalmas különbség mind fizikálisan, mind szellemi síkon – mondta el Janku Ferenc, a csapat edzője.

- Az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a korosztályváltás sokszor súlycsoport módosítással jár. Ilyenkor nem a versenyző lesz nehezebb, vagy könnyebb, hanem a súlycsoport kiírása változik, így vagy fogyasztani kell, vagy bevállalni az akár 10 kilós különbséget is. Ez fiatal versenyzőknél nagyon sok. Ráadásul, a január közepi időpont verseny rendezésre nagyon korai, hiszen ilyenkor még leginkább alapozással foglalkoznak a csapatok, továbbá, egy nemzetközi kiírású verseny egy korosztályt és esetleg súlycsoportot is váltó fiatalnak egyszerre még inkább nagy kihívást jelent.

Mindezek ellenére mindenki kihozta magából a maximumot, összesen 18 érmet szereztek versenyzőink, amelyből 6 arany, 5 ezüst és 7 bronzérem. Ez kiegyensúlyozott teljesítmény, amiért nagyon büszke vagyok a csapatra.

A 12 év alattiak és az U12-es korosztály országos bajnokságán Vass Lara, Szalai Ágnes és Pálinkás Gábor első helyen végzett, Csejtei Kincső második helyezett lett, míg Takó András harmadik helyen zárta a versenyt. Szalai Áginak öt ellenfélből két brandenburgi is került a csoportjába, akikkel nagyot küzdött, míg Csejtei Kincső cottbus-i ellenfelét győzte le könnyedén.

A nemzetközi válogató versenyen hatalmas küzdelmek zajlottak. U15-ben Csejtei Zoárd az azeri Musayevtől kapott ki, ezzel a második helyen végzett.  Szalay Adriánnak nyolc ellenfélen kellett átverekednie magát szó szerint, azonban a német színekben induló, sikeres judo-s múlttal rendelkező tadzsikisztáni Abdurazok Kurbanov útját állta, így ő is ezüstéremmel zárt.

Mire az U18-as korosztály következett, a hangulat a tetőfokára hágott. Versenyzőink szerencsére fel tudták venni a fordulatot és sikeresen helyt álltak.  70 kilogrammban 12 fő indult, ennek a fele külföldi, azeri, lengyel, német stb. volt. Itt Jámbor Levente a második fordulóban egy vitatható mérkőzésen kikapott, ami úgy felbosszantotta, hogy szó szerint végig viharzott a mezőnyön, ezzel a harmadik helyen zárt.

80 kilogrammban Jámbor Kristóf minden mérkőzése küzdelmekkel teli volt. A döntő mérkőzés a norvég Valle-val zajlott, de inkább hasonlított egy ökölvívó mérkőzésre, mintsem szumóra. Mivel Kristóf számított ellenfele keménykedésére, kiválóan összerakott taktikával végül sikeresen legyőzte őt, megszerezve ezzel az első helyet.

90 kilogrammban Kék Milán a német Brosowitz-zal döntőzött, amelynek során előbb annak ütéseit semlegesítette, majd határozott mozdulattal kipenderítette őt a küzdőtérről, megszerezve ezzel az aranyérmet.

További eredmények:

I. hely: Jámbor Kristóf (U21)

II. hely: Huszár Regina és Csóti Zétény (U21)

III. hely: Takó Levente, Tárai Vilmos (U15), Huszár Regina (U18), Kovács Gergő és Laczkó Benedek (Felnőtt)

V. hely: Laczkó Benedek (Open)

 

- Cholnoky lakótelepen működő Centrum SE Küzdősport Központjában edzenek birkózóink, ide várjuk a hagyományos és a japán birkózás iránt érdeklődőket 6-50 éves korig. Jelentkezni a helyszínen lehet edzésidőben: hétfőtől péntekig 17-18 óra között – zárta szavait az edző.

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!