Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

FRISSÍTVE! Nemzeti Emléktúra

Program

Kezdés: 2019. 03. 15.
Időpont: 2019. 03. 15.
Időpont: 2019. 03. 15.
Időpont: 2019. 03. 15.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc
és
az egykori Litéri Nemzetőr Kapitányság emlékére szervezett
NEMZETŐR EMLÉKTÚRÁRA 

Gyülekező:
Litér, Közpark 2019. március 15. 10:00 óra

Túraútvonal:
Litér - Királyszentistván - Sóly (kék túra útvonalán) Sólyi szőlőhegy - Litér

Kaptur József, Sóly polgármesterének beszámolója az eseményről:
A tavalyi sikeren felbuzdulva második alkalommal került megrendezésre a Nemzetőr Emléktúra, az egykori Litéri Nemzetőr Kapitányság emlékére, Litér, Királyszentistván, Sóly Önkormányzatai, Litér Község Települési Értéktár Bizottsága, a Sólyi Kertbarátok Köre, valamint a Sólyi Sportegyesület szervezésében.
A terv szerint a litéri közparkból 10.00-kor indultak el, jóval meghaladva a tavalyi létszámot. 65 fő bátor túrázó, nemzeti színű kokárdákkal a kabátjaikon, kicsik és nagyok vállalták, hogy a Mogyorósi hegyen keresztül átjussanak Királyszentistvánra, a faluházba, ahol meleg teával kedveskedtek az eseményen résztvevőknek. A zászlót Litérről Bencze Éva, Litér Község Önkormányzat jegyzője vitte és Királyszentistvánon átadta Királyszentistván Község Önkormányzat polgármesterének, Kőszegi Ilonának.
Folyamatos volt a kapcsolat a szervezők között, így a sólyi ünnepi műsort és koszorúzást követően Kaptur József polgármester csak röviden köszönt el a megjelentektől. „Találkozunk 45 perc múlva. Tizenkét óra után a közel 100 főre duzzadt csapat megérkezett Sólyba a főtérre és egy kisebb ünnepség keretében a Nemzeti Emléktúra tiszteletére készített zászlóra, felkerült a sólyi nemzeti színű szalag is amit, ezt követően Kőszegi Ilona polgármester átadott Sóly Község Önkormányzat polgármesterének. A megfáradt kicsiket és nagyokat invitálták a kultúrház nagytermébe, ahol meglepetésükre lila hagymás zsíros kenyér, forralt bor, valamint forró tea volt terítve az asztalokra. 
A 117 főre duzzadt csapat indult el a Sólyi Szőlőhegyre, ahol litéri és sólyi borosgazdák várták a túrázókat a nyitott pincék keretében. A lebeszélt öt pince helyett kilenc pince nyitott ki. Köszönet a borosgazdáknak az önzetlen vendéglátásukért. 
Szerencsére itt is nagyszerűen sikerült minden és a jóféle borokhoz bőven volt harapnivaló is. Többféle sajt, sonkák és pogácsák várták a nem kis létszámú túrázókat. Az utolsó vendégváró pincénél volt ám igazi meglepetés. 
Aznap reggel frissen sütött hurkák és kolbászok voltak az asztalokra terítve, de olyan mennyiségben, hogy jutott bőven Mindenkinek.
Az esemény zárásaként Kaptur József polgármester átadta a zászlót megőrzésre Bencze Évának, Litér Község Jegyzőjének. A résztvevők egy jól sikerült túrán vehettek részt, tisztelegve ezzel az 1848-49-es szabadságharc 171. éves jubileuma és a Litéri Nemzetőr Kapitányság emléke előtt. 
Az esemény zárásakor Mindenki fogadkozott, hogy jövőre újra találkozunk és többen ígérték, hogy hívják, hozzák a barátaikat is. Példaértékű volt a három település összefogása.


 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!