Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Evangélikus templom

Látványosság

Szabó Vilmos Béla

gyülekezeti lelkész

+36 20 824-7029

[email protected]

Szakos Csaba

hitoktató lelkész

+3620 824-4372

[email protected]

Az Ösküi Evangélikus Gyülekezet 480 főből áll.
Vasárnaponként általában 80 fő vesz részt az istentiszteleti alkalmakon, főként idősebbek.
A gyülekezet keretében óvódai, iskolai és gyülekezeti hitoktatás folyik, valamint egy amatőr énekkar is működik.

A templom építését 1785-ben kezdték el, és 1786. Szentháromság utáni 1. vasárnap szentelték fel. A templom kőből épült, a mennyezet és a tetőszerkezet fagerendából. Eredetileg a templom cseréppel, a kereszttel díszített torony pedig fazsindellyel volt fedve. 
A templom hossza 24.40 m., szélessége 8.20 m, mennyezetig a magassága 6.20 m. A templom belseje hajó alakú, a hajóban emelkedik a kétszárnyú karzat. A templom végső oldalán emelkedik ki a gömbölyű, márványszínű oszlopokkal díszített oltár, mely felett a szószék van. 
1833-34-ben a hívek buzgó áldozatkészsége új toronnyal díszítette a templomot, mely a hívek számához mérten kicsi volt.1859-ben Sinkovics Jónás helyi lelkész buzdítására a hívek elhatározzák, hogy megnagyobbítják a templomot.
Az új, nagyobb templom megépítése 1860-ban meg is történik. 1861-ben új padokkal, 1863-ban új oltárral, szószékkel és karzattal látják el a templomot.A megnagyobbított templomot 1863. november 1-én szentelték fel.A templomnak két harangja van. A nagy harang felirata:"Az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom."

Az orgonát 1870-ben építette Saskó Márton brezovai orgonaépítő. 
1903-ban tárgyalja a közgyűlés a rossz állapotban lévő templomtorony, templomtető, elkorhadt faanyag kicserélésére,átrenoválására és a templom halaszthatatlanul szükséges külső-belső kőműves munkálataira vonatkozó költségvetést. 
Hosszú döntés után július 23-án a templomtorony, a templomtető és a templom külső-belső munkálatai megkezdődtek. 
Augusztus 2-án elkészült a torony és nagy ünnepség keretében délután 3 órakor tették fel rá a keresztet.Október 1. vasárnapján szentelte fel az új köntösbe öltözött templomot Szalay Ferenc esperes. 

  • 1926-ban a templomot eternit palával fedték be. A mennyezetet stukatúrral látták el. 
  • 1934-ben bevezették a templomba a villanyt. 
  • 1947-48-as évek a háború utáni nehéz viszonyok és súlyos feladatok közepette is az újjáépítés esztendei voltak. 1945-ben súlyos háborús kár éri főként a tornyot és a templom tetőszerkezetét, melyet Kiss Ferenc lelkész irányításával és a gyülekezet összefogásával 1947-48 között sikerült helyreállítani. 
  • 1958-ban a torony alapzatában 10 db gerendát kellett pótolni, a deszkákat ki kellett cserélni, a templomot külsőleg-belsőleg tatarozni kellett, valamint a templom orgonáját kellett javítani 38.000,-Ft összegben. 
  • 1978, Kiss Ferenc lelkész halála után helyettes lelkész végzi a gyülekezet gondozását. 
  • 1979-ben a helyettes lelkész felhívja a gyülekezet figyelmét arra, hogy a templom födém és fedélszerkezete részben a faanyag két évszázados megromlása, részben a második világháború által okozott károsodás utóhatásai miatt elkorhadt és megrepedt, így azok kicserélését nem lehet tovább halasztani. 
  • 1980-ban a templom új köntösbe öltözött. A tetőszerkezet több gerendáját kicserélték, a tetőt új palával befedték, lécezték. A toronysisakot rozsdátlanították és lefestették. 
  • A templomot külsőleg tatarozták, vakolták, a teljes belsőt lefestették, padokat rendbe hozták, orgonagenerált javították, harangokat villamosították. Villanyvezetéket bermancsőbe helyezték.

Az összköltség 220.000,-Ft volt. A nagy munka elvégzése a gyülekezet példaszerű anyagi áldozatával, összefogásával, nagyméretű társadalmi munkával és az országos egyház 110.000,-Ft-os segélyével vált lehetővé. 
Ez utóbbi nélkül aligha lehetett volna a templom újjáépítését elvégezni. 1985-ben a földrengés nagy kárt tett a templomban. A templom mennyezetéről a vakolat nagy területen lehullott, a falak megrepedeztek. Az Állami Biztosítóval többszöri megbeszélés után sikerült megegyezni, hogy számla alapján kifizeti a kártérítést. Így anyagi megterhelés nem hárult a gyülekezetre, sőt Dr. Nagy Gyula püspök úr megértő szeretetéből 15.000-,Ft rendkívüli segélyt is kapott a gyülekezet. 

  • 1994-ben a templom tornyát festették, villámhárítókat szereltek fel a templomra, templom ablakait cserélték. Ezeket a munkálatokat gyűjtésből és segélyből fedezték. 
  • Győr Sándor lelkész idejében a parókia konyhájának és fürdőszobájának felújítása volt. 
  • Hamza Kinga Dalma lelkész ideje alatt 2003-ban erősítővel lett ellátva a templom, melyet Ittzés János püspök úr támogatott anyagilag. 
  • 2004-ben Európa Uniós Sapard pályázaton nyertünk 6.248.282,-Ft-ot és 2.214.965,-Ft-ot az Országos Egyház biztosította. 
  • Ebből elvégeztük a templom külső homlokzatának a tatarozását, vörös rézzel láttuk el a csatornákat, a templom padjait renováltuk, mivel műemléki állapotuk miatt nem lehetett új padokat csináltatni. 
  • A templom renoválásának munkálatai 2004. november-2005. májusáig tartott, a templomot 2005. november 5-én szentelte fel Ittzés János püspök úr az új gyülekezeti házzal együtt. 
  • Az új gyülekezeti házat 2005. május 9-én kezdtük el építeni és ugyanezen év szeptember 31-én lettek átadva a munkálatok. 
  • Az összköltség 22.500.000,-Ft volt, mely a Petőfi iskola eladásából, kárpótlásból és GAS támogatásból tevődik össze. 
  • A felszentelésre be is rendeztük a gyülekezeti házat.


További információt, a fent megadott weboldalon olvashatnak.

Fotó: Kuncz Albert

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!