Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Riasztást! -kéretlen szöveges üzenetek

Hatósági hír

Egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot

 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást adot ki a megnövekedett számú, kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó SMS üzenetekkel kapcsolatban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az SMS üzentekben, be nem fizetett szállítási díj vonatkozásában próbálnak meg pénzt, illetve adatokat megszerezni, valamint egyes esetekben Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes káros kód letöltést végrehajtatni a felhasználóval.

SMS üzenetek főbb jellemzői

  • A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére hivatkozva.
  • Egy ilyen üzenet tartalma: „Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt: https://(valtozó hivatkozás)” (lásd: 1. ábra)
  • Az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek. Fontos kiemelni, hogy az SMS-ekben szereplő URL-ek dinamikusan változnak.

A támadás menete

  • Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely sok esetben rendkívül jól utánozza a megszemélyesített cég valódi bejelentkezési felületét ─ például logók, színek, tipográfiai jellemzők ─ felhasználásával. A mostani esetek során legtöbbször a FedEx került megszemélyesítésre (lásd: 2. ábra).
  • Ezek a káros oldalak egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot ─ a megtévesztés szerint a csomagküldemény nyomon követéséhez.
  • Azonban ha a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó képességekkel felruházott Trójai vírus kerül telepítésre. A vírus telepítése után majdnem minden szolgáltatáshoz hozzátudnak férni, mint például: SMS, MMS írás, küldés, Internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv stb..

Fertőzés esetén az NBSZ NKI javasolja, hogy az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást!

Az NBSZ NKI javaslatai a káros tevékenységet végző SMS üzenetek kezelésével kapcsolatban:

  • Soha ne kattintson az üzenetben levő applikáció letöltés hivatkozásra!
  • Amennyiben az SMS üzenetben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
  • Incidens bejelentése az NBSZ NKI részére a [email protected] e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül, melyek során a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás is kerüljön rögzítésre.

FRISSÍTÉS: 2021.03.24 15:35

Az SMS kampányhoz kapcsolódó káros kód további vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az a Flubot variánsa, amely főként pénzügyi szolgáltatások/banki adatok megszerzésére specializálódott, a funkciók alapján képes egyszer használatos jelszó (One-Time-Password / OTP) adatok ellopására is. Az SMS linkjén található malware képes hozzáférni a megfertőzött készülék SMS küldési lehetőséghez. Így a bűnözők a csaló üzenethez hasonló, vagy azzal azonos üzeneteket tudnak küldeni más hívószámokra. A fertőzött készülék kimenő üzenetei között ugyanakkor nem látható az alkalmazás által elküldött SMS.

Letöltés:

  Riasztás_0324_SMS_Káros-tevékenység.pdf

 

Forrás: Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!