Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

KERTÉSZKEDJ OKOSAN

Kulturális hír

Cím

Ösküi általános iskolás gyermekek kertművelésben jeleskedtek...

„ KERTÉSZKEDJ OKOSAN"

 

Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete (ÖKKE) támogatást nyert a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületnek a Civil szervezetek közösségépítő tevékenységét erősítő beruházások, programok támogatása című felhívására benyújtott, „Ösküi Kertbarátok Szabadidőpark Fejlesztése” című, 1954470336 számú projekt megvalósításra.

Ennek keretében, az István utcában lévő parkunkban 2020. augusztus 10-én megvalósítottuk a „KERTÉSZKEDJ OKOSAN” megnevezésű rendezvényt, amelyen „ösküi általános iskolás gyermeke% kertművelésben való jártasságának kialakítása, fejlesztése, jó gyakorlatként való bemutatása” volt a szakmai célunk.

A hőség, illetve a kora délutánra előre jelzett vihar ellenére

- 31 fő gyermek jelent meg a rendezvényen,

- a kicsiket féltő felnőtt hozzátartozó és pedagógus kísérők száma 9 fő volt,

- az ÖKKE által szervezésre kerülő programpontok végrehajtására 7 fő kertbarát vett részt.

Elsőként jómagam adtam tájékoztatást az egyesület tevékenységéről, a leader-pályázati projektről, és ismertettem a leader-együttműködés részleteit.

Ezt követően Szíjgyártó Dénes kertészmérnök, szakiskolai tanár adott tájékoztatást a családban is hasznosítható konyhakerti kiskert-ágyás, illetve virágoskert-ágyás létesítésével kapcsolatos ismeretekről. A gyakorlatra helyezte a hangsúlyt, bemutatta az augusztus elején-közepén telepíthető, választott növényfajták magjait, ill. palántáit. Lépésenként mutatta be a konyhakerti kiskert-ágyás, illetve virágoskert-ágyás létesítésének folyamatát, amelyben interaktív módon a gyermekek is részt vettek, a képek tanúsága szerint örömmel és hatékonyan:

Kamondi László ÖKKE-tag ismertette a leader-pályázati támogatás segítségével beszerzett gépeinket. Azok gyakorlati használatát is bemutatta, természetesen a biztonságos munkavégzés feltételeire is felhívva a figyelmet.

A gyermekek kertbarát vetélkedőn is részt vettek, Varga Teréz nyugalmazott pedagógus, ÖKKE-tag főszervezésében. A gyermekek két csapatra váltak: a SUTA PÁVIÁNOK és a KERT-ÉSZ csapatok mérték össze kertbarát ismereteiket és kreativitásukat:

- kertbarát puzzle kirakása,

- kertbarát totó kitöltése,

- figyelemfelkeltő plakát készítése az egészséges táplálkozással kapcsolatban, - zöldségnövények felismerése, termés és levélpárosítás,

- zöldségnövények felismerése ízleléssel, bekötött szemmel,

- felfüggesztett sárgarépa evése,

- alma hámozása (a héjnak egyben kellett maradnia), - kerti szerszámok felismerése.

A vetélkedőt, ha kis különbséggel is, a SUTA PÁVIÁNOK csapata nyerte, de mindkét csapat kapott oklevelet, és minden gyermek kapott jutalmat is.

A szünetekben, illetve az ebéd során, a rendezvényszervezéssel megbízott Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány (ÖKFA) gondoskodott ásványvízről, üdítőről, süteményekről, illetve a sütögethető alapanyagokról, amelyeket a gyermekek el is készíthettek a szintén a leader-pályázat segítségével beszerzett 2 db sütőhelyen, és 2 db fa pavilonunk alatt fogyaszthatták el.

Az ebéd és kötetlen beszélgetés után sajnos megjelentek a viharfelhők. Ezért gyors megköszönés és elköszönés történt, azzal, hogy az Ösküi Hírekben a jelen cikk kerül közlésre a programról és értékeléséről.

Kitűzött szakmai feladatainkat megvalósítottuk, úgy, hogy közben a gyermekek jól érezték magukat, szívesen és örömmel vettek részt úgy a szakmai, mint a játékos illetve kötetlen program-elemekben, és ezzel bízvást elértük azt, hogy az átadott ismeretek átvételre kerültek, azok rögzülnek és örömteli érzések kötődnek hozzájuk.

Azon célunk érdekében, hogy a kialakításra került ágyásokba telepített növények fejlődését a gyermekek a későbbiekben is fegyelemmel követhessék, és ezzel is remélve és elősegítve, hogy majd felnőttként is kertészkedni fognak, a kertbarát egyesület tagjai az ágyásokat folyamatosan gondozni fogják.

Illetve, a kertbarát park nyitva áll úgy a programon részt vett gyermekek, mint a részt nem vett gyermekek előtt, akik részére ilyen módon is közvetíthetjük a kertbarát értékeket, a közös munka örömét, és az elért eredményekben való gyönyörködés magával ragadó és magáért beszélő élményét – köszönetet mondunk a mindezeket lehetővé tevő leader-támogatás biztosításáért, valamint a tárgyi program szervezésében, lebonyolításban segítő résztvevőknek egyaránt!

Harnos László elnök
Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete (ÖKKE)


Pályázati Tájékoztató

Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete sikeresen pályázott a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület – Civil Szervezetek közösségépítő tevékenységét erősítő beruházások, programok támogatása céljából, VP6-19.2.1.-7-3-17 című felhívás során és elnyert:

916 346 Ft támogatást.

(A pályázat : 3087168690 iratazonosító számú , 1954470336 számú projekt)

„Ösküi Kertbarátok Szabadidőpark Fejlesztése”

A fejlesztés célja az volt, hogy a kertbarátok tulajdonában lévő ingatlanokon (hrsz.: 1164, 1164) szabadidőpark alakuljon ki, ennek érdekében a parkban pihenésre szolgálótárgyak lettek elhelyezve, valamint a park használatához, karbantartásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre. A pályázat során 2 db mozgatható kerti kiülő, 2 db mozgatható grillező, szalonnasütő, önjáró fűnyíró és fűkasza került beszerzésre.

A projekt megvalósítása során rendezvényt is tartottunk, melynek célja az volt, hogy a gyermekek számára segítséget nyújtsunk a kertészeti ismeretek megszerzésében. A program a „Kertészkedj okosan!„ rendezvény-címet kapta, melyet augusztus 10.-én nagy érdeklődés mellett valósítottunk meg ( erről egy másik tájékoztatóban bővebb ismertetést adtunk).

Együttműködési megállapodások megkötésével biztosítottuk, és a jövőben is megvalósítjuk, hogy a szabadidőpark szolgáltatásai az eszközökkel együtt mások számára is elérhetők legyenek.

Ezzel helyi partnerségek alakultak és alakulhatnak ki különböző közösségek között. 

Harnos László Elnök
Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!