Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Őszi közlekedés: legyenek körültekintőek!

Közszolgálati hír

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai minden közlekedőnek

A megváltozott időjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolniuk a járművezetőknek. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsokkal segíti a közlekedőket.
Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. A járművezetők számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés, mellyel a balesetveszélyes helyzetek elkerülhetőek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

•    Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Lehetőség szerint ne használjanak 4 milliméternél kisebb mintázat-mélységű gumiabroncsot! Ne feledkezzenek meg a téli gumi időben történő beszerzéséről és felszereléséről sem!
•    Őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási viszonyok. Legyenek körültekintőek!
•    Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát, a jeget el kell távolítani.
•    Fontos, hogy a jármű jól látható legyen, ezért ellenőrizzék a világító berendezések működését, és gondoskodjanak a lámpák búrájának tisztán tartásáról!
•    Töltsék fel az ablaktisztító tartályt lehetőleg téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
•    Fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyet, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a kilátásban.
•    A téli időszak közeledtével egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral – akár nehezen észlelhető – közlekedők megjelenésére.
•    A vízátfolyások, az őszi munkálatoknál az úttestre felkerült sár veszélyforrások lehetnek, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek!
•    Erdős, bokros részen a lehulló falevelek csúszóssá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjanak a megváltozott útviszonyokhoz!
•    Figyeljenek az útra tévedt állatokra, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindenkor válasszanak olyan sebességet, hogy adott esetben biztonságban meg tudjanak állni!
•    Erre az időszakra jellemző a köd kialakulása is, gyakran a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát. Elsősorban a sebesség és a követési távolság helyes megválasztására, valamint az előzési szabályok betartására kell kiemelt figyelmet fordítani. A látni és látszani elv ezen időszakban is nagyon fontos, így feltétlenül gondoskodjanak a járművek megfelelő világításáról! Köd esetén szükség szerint használjanak ködlámpát.
•    Ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjanak! A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet.
 

A balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve vesznek részt a közlekedésben.

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!