Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Kéménytüzek - Mit tegyünk, hogy elkerüljük

Közszolgálati hír

Veszprém megyében a fűtési időszak egyik legjellemzőbb káreseménye a kéménytűz.

Az elmúlt évben összesen nyolcvanöt esetben riasztották a tűzoltókat olyan kéményekhez, melyekből jobb esetben csak szikrák, rosszabb esetben lángcsóvák csaptak ki. A gyors segélykéréseknek, valamint a szakszerű beavatkozásoknak köszönhetően jelentős tűzeseteket nem okoztak az elkoszolódott égéstermék-elvezetők, azonban a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Fontos, hogy a kéménysepréssel kapcsolatban új szabályok léptek életbe 2018. január elsején. Ezek értelmében a korábbiakhoz képest annyi változott, hogy a családi házakhoz a kéményseprő a tulajdonos által megválasztott, előre egyeztetett időpontban érkezik. A társasházakba változatlanul ütemterv szerint megy a kéményseprő. Az időpont egyeztetésre a fent említett elérhetőségeken, vagy személyesen Veszprémben, a Radnóti Miklós tér 2/A-ban van lehetőség.

Ne feledje, ha kéménytüzet észlel, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot!

A kép illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!