Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Gazda percek - Miért értékelik a borászok a nemes penészt?

Populáris hír

Érdekes megfigyelés, hogy ha a pincében nem tartanak bort, akkor egy-két év alatt a pincepenész maradéktalanul eltűnik...

A jó klímájú borospincék falán és mennyezetén gyakran megtelepszik a pincepenész (Cladosporium cellare)  nevű gombafaj, amelynek a puha párnái kezdetben szürkésfehérek, később azonban megsötétülnek. 

A nemes penész hozzásegít a betárolt bor illat- és zamatanyagainak kialakulásához és emeli a pince használati értékét. Érdekes megfigyelés, hogy ha a pincében nem tartanak bort, akkor egy-két év alatt a pincepenész maradéktalanul eltűnik, ha viszont egy jó borospincét ismét megtöltenek borral, akkor a nemes penész újból megjelenik és elterjed. Megtelepszik a fahordókon is, amelyeket emiatt gyakran tisztogatni, törölgetni szükséges, de látványosan bevonja a pincei eszközöket, az ott tárolt palackokat is. A nemes penész az egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú pincéket kedveli. Ha nagyon nyirkos a pince, akkor keveredhet más penészfajokkal (Mucor, Penicillium  stb.), ilyen esetben a pincét gyakrabban kell szellőztetni, de a kénezéssel csínján kell bánni, mert ez a nemes penészt is elpusztítja.

Forrás: Bálint gazda, kattintson az eredeti cikkhez!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!