Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Te Szedd!

Közszolgálati hír

Cím

Önkéntesen a tiszta Ösküért, Magyarországért.

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.

Mikor menjek…

2017 Szeptember 15-én, 16-án, vagy 17-én. Sőt, akár mind a három nap jöhetsz! 15.-én 14:00 órakor lesz a találkozó!

… és hova?

IKSZT Öskü Mecset u. 3.

Mettől meddig tart az „őszi nagytakarítás”?

Fontos, hogy ne késs el, azért hogy együtt tudjon elindulni a csapat szemetet szedni! Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

Esőnapra is gondolj!

Ha reggel úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításotokat és csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Lehetőség szerint menj el a találkozási pontra! A találkozási ponton majd együtt eldöntitek, hogy bevállaljátok az adott napot a szemétszedésre, vagy kijelöltök közösen egy esőnapot. Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról! Keressétek egymást a helyi koordinátorral.

Merre szedhetek szemetet?

A szemétszedés pontos helyét a koordinátor határozza meg: az lehet magánterület és közterület is. (Csak arra figyelj, hogy engedély nélkül ne lépj be magánterületre és ne akadályozd a forgalmat!) Ha valami nem világos a számodra, akkor kérdezd a koordinátort! 

Mit „teszeddhetek”?

Csak olyan szemetet, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtünk zöldhulladékot sem! Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven, mert ezek a hulladékok általában szennyezettek, ezért nem hasznosíthatóak.  

Hogyan zajlik az akció?

Szemétszedés előtt a koordinátor tart egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben, majd aláírjátok a jelenléti ívet. Ezután szétosztja a koordinátor a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Fontos, hogy a megtöltött zsákokat egy közös, jól látható helyen hagyjátok. Ezzel megkönnyítitek a koordinátor és a szemét elszállítóinak dolgát. 

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Kivel szedhetek?

Bárkivel, akivel jól érzed magad! :) Ha önkéntes szeretnél lenni, menj egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztathatsz egy egész csoportot is, hozhatod a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, vagy akár egy egész iskolai csoportot! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning…

Bélyegképünk illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!