Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Öskü Község Honlapján

Öskü.hu Facebook oldala / mindennap.osku | Telefon: +36 88 588 560

Öskü Község

Hivatalos Weboldala

Rákóczi szövetség

Populáris hír

Öskü Község Önkormányzata is csatlakozott 2016-ban a Rákóczi Szövetség Beiratkozási programjához, így anyagilag is hozzájárult egy felvidéki magyar gyermek magyar nyelvű iskolába való beiratkozásához.

A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, együttműködve a Felvidéken működő Szülőföldön Magyarul Társulás regionális tagszervezeteivel, a Város és Vidéke Célalapokkal, illetve a magyar iskolákkal és óvodákkal, 2004 óta valósítja meg a Felvidéki Beiratkozási Programot azzal a céllal, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását. Szlovákiában a magyar családok közel húsz százaléka szlovák nyelvű iskolát választ gyermekének, ami nagyban elősegíti az asszimilációs folyamatot. A beiratkozási program két fő elemből áll. Az iskolaválasztási kampány keretében karácsonyi ajándékcsomagot kap minden felvidéki magyarul beszélő óvodás (több mint 13 ezer gyermek), aminek része egy szülőkhöz szóló levél a magyar iskolaválasztás érveivel együtt. Ebben a levélben tesz ígéretet a Szövetség arra, hogy amennyiben a szülők vállalják gyermekük magyar iskolába íratását, számíthatnak az iskolakezdést követően a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjára, ami a magyar civiltársadalom és önkormányzatok adományain alapszik. Az ösztöndíjak átadására minden év őszén kerül sor, közel 3500 iskolakezdő részére 100 helyszínen, sok esetben a program támogatóinak részvételével. A programot 2012-ben a Szövetség a felvidéki minta alapján kiterjesztett a Partiumra is, tekintettel az ottani asszimilációs és iskolaválasztási folyamatokra. Azt gondoljuk, hogy a magyar iskolaválasztás ügyében széleskörű összefogással sikereket tudunk elérni. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy amíg 2001-2011. között a népszámlálási adatok szerint jelentősen csökkent a magyarok száma Szlovákiában, addig a magyar tannyelvű iskolát választók száma stabilizálódott az elmúlt években.

Rákóczi Szövetség beiratkozó programról. ITT!
 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!